Search This Blog

Saturday, 24 December 2011

Sweet!

This is so freakin' sweet!!! Watch it and you'll see :')

One day i'll do that!

Kenapa Aku Sokong Adam Adli

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

     Sori la agak lama tak update blog. I've been so busy this couple of week. And this time seriously! Hahaha so this post, macam korang boleh baca kat tajuk tu aku nak bagitau kenapa aku sokong Adam Adli. Korang kenal tak sapa Adam Adli ni? Kalau tau baguslah, kalau tak tau, korang memang ulu. Gila! Tak baca berita lettew. So Adam Adli ni adalah mahasiswa berani yang cukup berani (banyaknya berani -_-) menurunkan bendera DS Najib Razak kat PWTC masa demonstrasi SMM tuntut kebebasan akademik hari tu. Sebenarnya benda ni tak begitu meluas sebab mahasiswa kat Malaysia ni nampaknya belum cakna (amboi kemain penggunaan bahasa) dengan kebebasan dan hak diorang. Mahasiswa kat Malaysia ni lagi suka duduk diam2, belajar, dapat good result. Ye memang tu la korang kena buat sebnarnya tapi sebab tu la mahasiswa Malaysia ni tak maju dari segi pemikiran dan ideologi. They are so binded by the idea of academic importance that they forgot the importance of voicing their right and their responsibilities towards the society.

     So berbalik kepada isu Adam Adli. Lepas tindakan berani dia tu, kemain keras dia dikecam dan dikutuk terutama oleh gerombolan2 (bak kata Hisham Rais) dan mahasiswa2 pro-A. Tapi dia hebat kan, so rileks, cool je. Macam aku la muahahaha. Eh tak kalau aku mungkin dah lari keluar negara T_T Tu tak kira lagi ugutan yang dia terima, nak sepak la, nak pukul la, paling tak logik dan pengotor, nak ludah! Amboi kemain brother Armand ni! Dah tengok video 'Panglima Ludah'? Kalau tak tengok lagi, sila lah tengok. Tapi bersedia untuk gelak! Hahaha alang2 tu tengok la sekali versi remix dan kutuk :p Armand ni orang UMNO/PERKASA, jenis yang extrimis2 tu la, tu yang sampai nak ludah2 tu! Punya la marah kononnya turunkan bendera pemimpin diorang kurang ajar, tak beradab. Hmm aku nak tanya pulak, kawan2 korang pijak dan bakar gambar Ketua Menteri Penang tu ok pulak? Beradab? Ada yang lagi teruk kencing kat gambar Tok Guru Nik Aziz dengan Tuan Guru Hadi Awang. Eh beradabnya!

 
Eh ada kena ludah tak mamat ni?
Amboi tak jumpa toilet ke bang?
     So aku rasa korang boleh nilai sendiri la kan? Adam Adli tu turun bendera Najib 5 minit je, lepas tu dia naikkan balik pulak. Yang orang2 kat atas ni rasanya jauh lagi biadap kan, ada kena ludah? Lu pikir lah sendiri. Pada aku isu turun bendiri ni isu kecik je, saja diperbesarkan untuk tutup isu sebenar, kebebasan akademik! So apa2 pun aku tetap sokong Adam Adli ni dan sokong orang yang perjuangkan kebebasan akademik. Aku harap kerajaan aku cepat pinda AUKU especially seksyen 15 dan seksyen 3. Korang tak tau pandai2 la cari ye. Pak cik Google ada :) And not to forget pinda jugak Akta 174 untuk UiTM! So remember mahasiswa pun sekarang sedang membangkit. Tengok la student2 UM, wifi mahal pun demo! So ingat kerajaan, jangan sombong! All in all, HIDUP MAHASISWA!

Ok ni je la for now, thanks for reading. Assalamualaikum :)

Thursday, 15 December 2011

LOGIK???

 Assalamualaikum and salam sejahtera...

     Tadi aku ngan kawan aku jalan kaki balik dari breakfast nak ke kolej. Jalan2 bila sampai kat gate tu polis bantuan/guard tahan kitorang. Dia tanya la mana kad pelajar? Nasib baik aku bawak so aku keluarkan terus pakai tapi kawan aku tak bawak haha. Nasib la polis tu baik dia tak la bagi saman ke apa ke. Sebelum ni aku dah kena T_T Lepas tu dia tegur kitorang sebab pakai selipar. Padahal baju seluar kitorang semua ok, kitorang pakai pakaian macam pegi kelas tu la, cuma pakai selipar! Kitorang pun tak cakap banyak just angguk je la. Salam pak cik tu lepas tu blah. Pastu dalam perjalanan kitorang sembang la pasal ni.

     Kitorang sebenarnya pelik ngan universiti ni. Takyah la sebut nama universiti nanti kena gantung pulak! hahaha. Tapi korang fikir, logik tak? Kat universiti ni perempuan pakai ketat2, terbonjol sini sana ok, laki pakai selipar tak ok. Logik? Perempuan tak pakai tudung ok, laki pakai selipar tak ok. Logik? Perempuan rambut karat habis ok, laki pakai selipar tak ok. Logik? Perempuan pakai short sampai nampak selulit semua bagai ok, laki pakai selipar tak ok. Logik? Perempuan pakai baju cleavage semua nampak macam Mariah Kari ok, laki pakai selipar tak ok. Logik? Paling tak logik perempuan pakai selipar ok, laki pakai selipar tak ok! LOGIK???

     Aku bukanlah nak hentam uni ni ke apa ke cuma korang fikir la sendiri apa kejadahnya peraturan camni? Are there two sets of rules here? Satu untuk perempuan satu untuk laki? Dalam Islam sendiri pakai ketat2, tunjuk cleavage, tunjuk rambut tu rasanya tak boleh untuk perempuan, tapi pakai selipar tak boleh ke? Mungkin ni lah jadinya kalau universiti yang lebihkan Melayu dari Islam. Tak pakai tudung ok, tak pakai selipar saman! Gila punya peraturan. Mungkin diorang ni tak rujuk al-Quran sebelum buat peraturan kot. So sorry tapi harap2 janganlah gantung aku, i'm just expressing my view. So pelis change! Kbye

Assalamualaikum :)

p/s: Aku mengalu-alukan langkah kerajaan memansuhkan seksyen 5 AUKU. Jangan pulak lupa pinda Akta 174 UiTM!

Sunday, 4 December 2011

TIME!!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

     Aku tak nak cakap apa sangat pun sebenarnya. Entry ni cuma bertujuan nak mintak maaf. Sebab apa? Sebab lama gila tak hapdet blog ni. Sebenarnya sejak masuk belajar ni sibuk sikit. Sori tipu, sebenarnya tak la sibuk sangat tapi kat kolej tu wifi macam asdfghjkl -_-' Kalau balik pun sibuk beriadah dan bermesra dengan keluarga so takde la masa :(

     So yup basically tu je la nak cakap. So itu je la for today. Kalau ada masa insyaallah aku akan hapdet blog ni :) btw entry ni pun aku post dalam kereta. Bayangkan sibuknya aku kan? *patdd* So yeah itu je la. Nantikan entry seterusnya. Insyaallah dalam dua tiga... TAHUN lagi! eh tak la kalau ada masa aku update :)

Till later. Assalamualaikum...

Tuesday, 8 November 2011

Jom join segmen Cik Tikah

Assalamualaikum and selamat sejahtera :)

     Hari ni ada satu lagi game nak main! Aku ditagged oleh Wawa. Game ni dibuat oleh Cik Tikah. Haha so nak tau pasal game ni baca la kat blog dia tapi basically it's simple je, teka umur Cik Tikah ni :)


Ok so without further a due i gave you the answer:

Twenty Three?

Emm dah itu je kot. Lol harap2 betul la! Ok before that i'm suppose to tag some people to anwer this kot.


Alright that finish! Thank you i guess. Assalamualaikum :)

Questions

Assalamualaikum and good day :)

     Hari ni aku nak main satu game. A blogging game i guess? Wawa tagged me in her blog. It's some sort of answering the answers game. So here are the rules :)

~you must posts these rules


~each person must post 11 things about themselves in their journal


~answer the new question the tagger set for you in their post and create new 11 questions for the people you tag to answer


~you have to choose 11 people to tag and link them on the post


~go to their page and tell them you have tagged him/her


~no tag back !   


Alright now i'm gonna start with the 11 things about myself: 

1. Don't really believe in coupling. Not really my thing.
2. I seriously like animals, like MORE than human! haha lol no. But seriously i like animals :)
3. HATE racism.
4. I'm a very shy person. Really :/
5. Hate shopping -_-
6. Hate studying -_-
7. Paling tak suka orang kutuk aku or kutuk sesiapa pun. Walaupun aku sendiri pun mengutuk orang SOMETIME :p 
8. I read a lot. Like seriously a lot! And not majalah or any normal thing but aku suka baca buku2 law, democracy, Islam and those kind of things. Not trying to brag or anything :)
9. I'm new to blogging. LOLOL. Serious no idea what to write -_-
10. Really hate math and science and subjek2 yang berkaitan. Prefer subjek baca2 :)
11. Tak berapa suka sangat social networking macam Twitter semua tu. Lol serius tipu *pandang atas tangan di dada*. Haha can't live without those things!


alrighty, now masa untuk jawab soalan yang ditanya :)


1. barang yang paling korang nak sekarang tapi still tak cukup duit nak beli
    - Samsung Galaxy Tab 10.1. nuff said!

2. game yang paling buat korang stress bila main
    - Robot Unicorn Attack. Game gay tapi serius best! 

3. die-hard-fan of ?
    - A lot of things :) is that acceptable?

4. gila gajet tak ? 
    - YES! But gila pun berpada and mengikut kemampuan :)

5. pernah tak buatbuat sakit sebab malas nak pergi kelas ? hehe
    - Alhamdulillah setakat ni masih baik untuk buat camtu ;) *muntah*

6. dah pernah pergi umrah or haji ?
    - Belum tapi Insyaallah going to umrah next year :)

7. if korang fail subjek kegemaran korang masa exam , korang start benci ke subjek tu ?
    - Nope, usually i just ignore the subject. Lol

8. purata korang online dalam sehari berapa jam ?
    - Mungkin dalam setengah jam *berdarah hidung* <--- ini adalah penipuan terbesar dalam hidup! Err actually sekurang kurangnya 4-5 jam. Gila kan? T_T

9. bila ada orang kutuk cara korang dressing masa tu , apa ayat korang nak bidas balik dia ?
    - Ada aku kesah? *muka troll*

10. ingat lagi kenangan dengan first love ? 
      - Sila rujuk fakta pertama mengenai aku :]

11.  facebook twitter blog . which one korang memang addict gila sampai makan pun sambil mengadap lappy . - Twitter! No doubt :)
    


Next, soalan i would like to ask: 

1. Dalam keadaan apa korang akan delete blog? 
2. Kalau korang boleh pilih seorang blogger untuk korang date. Siapa? 
3. What would you die for? 
4. Apa quote or kata2 hikmat kegemaran korang?
5. Satu tempat yang korang nak sangat pergi?
6. What do you think of me eh yourself?
7. Apa korang sanggup bagi untuk orang yang korang sayang? eg: parents, bf, gf, yada2
8. Your favourite tv show? :/
9. Famous or rich? Korang pilih mana? Kenapa? Itu pun kalau korang boleh achieve la! Trolol ;p
10. Android, iOS or RIM(blackberry)? Which do you prefer and why? #SeriousFanboyQuestion
11. Your all-time favourite band?


 People i'm asking: 


1. Aminuddin 'Ben' Shariff
2. Azizul Afiq (gjot)
3. Amirah Filzah
4. Ahmad 'Joe' Lutfi
5. Mika Sue 
6. Athifah Ain Alang
7. Burgerman
8. Farah Mursyieda
9. Faten Izzatie
10. Nataliyia
11. Mr. Swift


Alright, i'm all done! Fuhh sumpah penat buat entry ni -_- Up to you guys to answer or not. Most All of the answers and facts i gave are real ok! :) 

That's it for now then, assalamualaikum :)

Sunday, 6 November 2011

The Truth

Assalamualaikum dan salam sejahtera

     Hari ni ada satu artikel menarik yang aku nak share sikit dengan korang. Rasanya it's something very good and tak banyak orang yang tau.Artikel ni mengenai Adolf Hitler. Rasanya tak payah nak nak bagitau siapa kan sebab korang tau so just read this article.


Penghormatan kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : " Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel . Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...


Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(ÇâÊÑÈÊ ÇäÓÇÙÉ èÇæÔâ ÇäâåÑ) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

by Amai Bin Rahmat

Artikel ni diambil dari blog Ada Aku Kesah. The real article is entitled KISAH ADOLF HITLER YANG SEBENARNYA. Credit to the writer.

Assalamualaikum and thanks for reading :)

p/s: Berapa banyak lagi benda yang kebenarannya kita tak tahu? Wallahualam...

  

   

Wednesday, 2 November 2011

Aussie

Assalamualaikum and g'day mate :)

     So last week my family and i went to the outback, Australia. We were only for a week though cause they all have to work and my sister got exam, but it was a fun week :) So basically this little vacation is more like a retreat. We literally had no contact with anyone home. I don't even tweet! I mean how often can you see i abandon twitter? Not that often aite!

Our guide
     We went with out guide, Dato' Burn, actually nama Bakar je but translated into english :p We stayed in a homestay, lain dari biasa. Usually kitorang duduk hotel bila ke luar negara. Our host is Kak Ina (not sure what's her real name is) or Dak Long and her husband Zul. So yeah that's a little bit about my stay there. Actually sepanjang kat Aussie ni kitorang banyak shopping je. Not kitorang la, my family. Shopping's not really my thing :/ We went too some interesting places and did some interesting activities.

Some of the places we went too were King's Way Street, tempat ni tempat shopping je. Memang banyak gila la diorang shopping -_- We also went to Freemantle, shopping lagi, Wildlife Park, tengok binatang, get to play with kangaroos and koalas :) And then kitorang ada pergi SorentoQuay, get some hot chocolate and makan churros! We also went to some other places tapi takyah nak cerita semua kan ;) And something interesting happens! Tetiba je a group buat demonstrasi, a peaceful one. Tapi polis tak kacau pun siap escort lagi, kalau Malaysia maut dah group ni kena bantai! Ni video.

video


     Ahaaa ini kinda fun, we get to join barbeque with PM Najib near Perth City :) Actually aku join sebab nak bergambar dengan Kak Mah *muntah* tapi ye la dia kan First Lady, diva gittew, mana nak join barbeque tengah2 panas camtu :( we don't even get to take picture with Najib sebab we were in a hurry and agak ramai orang, beside i'm not really a big fan of Najib. So basically it's been a fun week, we had a lot of fun. Bukan selalu boleh spend time as family camni because semua orang pun busy so thanks abah for taking us there ;) And thanks to Dato' Burn for the great guidance! Alright i guess that's it for now. Here's some pictures from our vacation.

Churros!

Get to feed and play with the kangaroos :)
Strolling at the King's Park
Koala. Cute!
Just finished shopping!
Lepak kat taman :)
Dapat la nampak Najib skit. Kak Mah takde :(

Nice police!
Visiting chocolate factory! Yummy ;p
Going on a river cruise
Adam and Qaseh with Umaira, anak Kak Ina. Comel kan?
My family and our hosts :')
Okey dokey than, thanks for reading :) assalamualaikum...

p/s: if you're going to Australia, go for Perth, it's a really nice place :)

Wednesday, 26 October 2011

friends

Assalamualaikum and hello everyone :)

     Today i just wanna let out what's in my mind. Tonight for better or worse i felt the comfort i should get from my friends. For some 'reason' i'm feeling a bit down and under tonight but friends, they make the sadness go away. I don't think i have to say their names but really they have been a great friends. No one could've ask for a better one.

Friend in need is a friend indeed

     Everyone have friends, yes that may be true. Everyone can be our friend, yes that's also true. But not everyone can be a true friend. But i'm proud to say i have true friends. They are the friends that stand with you in happiness or sadness, not just those who stick around when they have something to gain from it. They made my day, really. It goes without saying that friends are important but what's more important is true friend.

     I felt like crying reading some of my friends supportive tweet. Yup, that's how far friendship could extend to. Yes, i love my friends, they have been really great, supportive but somewhat mischieve, but all in all awesome friends. Love you all <3 especially you! Yep you know who you are :) I'm just here hoping our friendship would last till' the end. This song i dedicated to my friends. You all are the best :)


Assalamualaikum and thanks for reading :)

p/s: sori la this entry cam err skit kan. haha just letting my heart out :)
    

Saturday, 22 October 2011

OctTwtFest

Assalamualaikum and selamat sejahtera :)

     Petang tadi my friends and i went to OctTwtFest atau panjangnya October Tweet Fest. Tau tak amendanya tu? OctTwtFest ni sebenarnya adalah fest atau gathering untuk pengguna2 twitter kat Malaysia ni haa! Sebelum ni dah ada dah tapi maybe ramai kot yang tak tau. Sebelum ni ada TwtUpRaya masa adilfitri hari tu tapi tak dapat pegi T_T So tadi pun aku pergi la! Sampai2 je whoa! Beratur nak masuk -_____- Ramai gila orang!

Poster promosi
      Ahaha tak tau apsal tapi macam dahsyat jugak la ramai2 pengguna twitter gather liddis. Kelas kau! Actually OctTwtFest ni ada dua main goal dia. 1st: Nak cipta rekod DUNIA! Twtup terbesar sekali. Rekod sebelum ni 19++ orang so OctTwtFest ni goal dia nak capai 2000 orang! And guess what? They did it! Lebih dua ribu orang datang! Maigodd semangatnya tweeps Malaysia ni ye? 2nd: Nak unlock 'epic swarm' badge kat Foursquare. Nak unlock must have 1000 people check-in in a place. Emm ini tak sure la pulak dapat capai ke tak. Tapi aku tak check-in sebab lupa T_T bodoh sangat kan?


Ni la karrotgold. Nak comel je gambar!
Ni pulak AidaSue. Salah seorang daripada mastermind OctTwtFest ni

     Sebenarnya agak mainstream jugak OctTwtFest ni. Siap masuk Astro Awani kot! Hari tu aku tengok la karrotgold ngan AidaSue kat Agenda Awani cite pasal tweet fest ni. Serius awesome. Diorang dua ni la orang yang mengilhamkan benda ni. Diorang ni kira macam selebriti Twitterjaya jugak la. Siapa tak tau Twitterjaya apa, sila muhasabah diri. Haha so basically fun jugak la benda ni. Ada activity2 best macam nyanyian la apa bagai, fashion show lagi! So alright gak la. I also got to meet lots of celebrity. Obefiend, serius terbaik bro. Suka je nak kahwin dah! lol. Haha i also met karrotgold, and some tweeps tapi yang terbaik, Natasha Hudson. Takyah la nak cerita kenapa kan. Terkilan tak dapat bergambar bersama T_T Eh over? Haha rasa rugi jugak la tak gerak malam pasal tak dapat jumpa Hanis Zalikha, Markonah *menangis*. Err haha memang takde picture ye. Sebab tak sempat langsung nak twitpic apa2.

Ni la goal2 OctTwtFest ni
Siap boleh buat t-shirt lagi tapi aku tak mampu T_T   


Alright that's it for this entry. Kalau siapa yang tak join lepas ni mesti ada lagi! Join la :) Assalamualaikum...











 


 

Monday, 17 October 2011

Oh Tuhan

Assalamualaikum!

Emm malaslaa cakap banyak, korang tengok ni!



Ohh tuhan! Serius sadis gila orang2 kat China ni T_T tapi biasalakan, manusia. Tapi ingat jugak, jangan cakap orang pasal kita pun sama. Bak kata Obefiend: "Eh MELEIS. dont be so rasis say "EH cina kapir ni main langgar je budak. BINATANG" .. Eh your bangsa buang baby inside tandas is WORSE! #LOL". Hmm lagi teruk kan? So eloklah amik ni jadi pengajaran: jangan jadi budak dua tahun. Kbye

Assalamualaikum, sori pendek :p

Friday, 14 October 2011

Empowering Democracy - A Teenager's Perspective

Assalamualaikum and good day folks :)

     Today, my posting is gonna be a lil' bit different from usual. Why? First, it's in English, fully. Secondly, it's not the usual topic i would normally talk about. As you all can see, i'm gonna talk about democracy, or more precisely, empowering democracy. I actually read a lot of books, journals, articles and what not on democracy. I wouldn't say i know all about it, but maybe more than a usual teenagers do :) I'm not really sure why i'm writing this entry but lets just say i just want to write. aite? So here goes.

     Democracy, i'm sure a lot of people don't really know what it means and don't really care about it too. Am i right? Especially in Malaysia. As a teenager, i really think Malaysian are greatly left behind in aspect of democracy. Why don't you guys go ahead and ask your parents or you children, what is democracy? I bet they won't be able to answer. Maybe some might think that democracy is not really that important and it doesn't really affect our life. Those people are wrong! So again, what is democracy? I'm not gonna explain it word by word like what's written in the books but basically it means freedom, or right to do something, or to become something you would like to do or be. It's basically as simple as that and yet still a large number of people fail to understand this. You don't need to know what Aristotle or any other philosophers said about democracy to understand it.

     When we talk about democracy, what usually comes in our mind? Election. Right? That is why we need to change our mindset. Since 2008, we can see that there has been a lot of effort in empowering democracy in our country. It goes without saying that it is actually working but, we are still far away from reaching the level of fully understanding and what else embracing democracy. If we take a look at the Western people, we can see that they understand and more importantly embrace democracy in their life. Democracy is not just about election or voting, it's about claiming and protecting our rights, defending what is ours, ensuring justice is done, and the list goes on.

     It sadden me to say that Malaysian are at a drawback on this matter, but it's a fact. Efforts a being done and carried out to empower democracy but it's still hard for the people to accept this. This is mainly because of our mindset. We are so used of our way of thinking that democracy only revolves around election and voting that we forgot the true essence and spirit of democracy. Nowadays we can see that Malaysian are beginning to try and understand what democracy is. I would like to give my most sincere thanks and appreciation to the Chinese because in my point of view, they are the one that work the hardest in empowering democracy in our society. This does not mean that the Malays and Indians are doing nothing, it's just that they lack the efforts and means to do so.

     From what i can see, a lot of people are still in the 50s. What do i mean by that? Their mind, the way they think, the way they live. They still think that we're living in the 50s. For god sake please change. This is the very reason why we Malaysian have fail in embracing democracy. This does not mean that we don't practice democracy, of course we do, but to what extend? Democracy, by right should cover our lives in a lot of aspects. Our freedom, our rights, this is what democracy enshrined. And this is what we fail to understand. And as a Muslim, i would like to explain why we should defend and empower democracy. There are some who said that democracy is not in accordance to Islam and by right Muslims should reject it.

     This is false. Even great Islamic scholars such as Syeikh Yusuf Qaradhawi support democracy. This is simply because of the facts that democracy promote freedom, justice, equality and all the elements which are in accordance with Islam. This is also the very reason why we Muslims should embrace and protect democracy. We can see how Islamic country which embrace democracy in its fullest extend has flourished and reach a level in which even the Western country can't achieve. The best example i could give is Turkey. Even tough we know that Turkey is a secular country, but 99% of it's people are Muslims and they can still embrace democracy. This however is not the case in Malaysia. The Muslims, in which almost all are Malay fail in understanding this. Why? Again, our mindset. It is unfair to say that the people are to be blame fully. In my opinion, the one we should point our finger to is the government. Yes, i'm not saying that the government is to be blame fully either, but this problem rooted mostly because of the government. They have been governing us for 50 years and they fail to even educate us about democracy.

     Their failure is the reason why now, after 50 years of independence we are still immature democracy-wise. Not only they fail in depicting true democracy to the people, but the government themselves fail to uphold and protect democracy. We can see this in a lot of occasions. The most critical one i would say is in the elections. There has been 12 elections so far and the 13th is just around the corner. And i dare to say that in almost all elections, democracy are kicked around and used just to gain support and vote. Where is the respect for democracy? I don't think i have to tell you people why i'm saying this. In this 50 years, we have never seen a fair and just media, we have never seen a clean election in which the opposition are given equal chance of winning, we have never seen the opposition given credit for anything even if it's a good thing, we have never seen a lot of things that by right democracy provide.

     I'm not writing this to lambast the government but it's the truth. Then, we can see how the government show that they are powerful and that they don't need to listen or even give a slightest chance for the people to express their views and thoughts on certain matter. This has happen countless time. In 1998, when Dato' Seri Anwar Ibrahim was sacked and accused of something he did not commit, the PPSMI rally, the ISA rally and most recently the Bersih 2.0 rally. All of these are rallies and demonstration. Does it go against democracy to express our views, to express our thoughts? No! Infact it is the very thing democracy provide and allow us to do. However, these are not respected by our government. They think that they have the right to do anything that they think is correct. Even the Federal Constitution, through Article 10(a)(b) give the citizen freedom of assembly. What is the purpose of our constitution? To make sure that the country are run in a proper manner and in accordance with the law. It also function to uphold and enshrined democracy. Yes, as a law student, i know that our freedoms are restricted, and in this case, by the Police Act. This however would not be a problem if the government truly embrace and respect democracy and the rights of the people. It is not a problem to let the people march and rally peacefully. Don't use excuse such as it would turn violent because the only violent one i've seen is the government. It is best if you respect the people's rights, respect democracy. But of course, they don't.

     Again i would to ask that we take a look at the Western country. It's not that there are no Eastern country that have a good democracy, but the Western are just better at it. Eastern country such as Japan, South Korea, Australia in general is great in upholding democracy, way better than Malaysia. The United States for example, when there are rallies or demonstration, what do their authority does? Beat the crap out of the people? Shoot them with tear gas? Make them run by shooting chemical water? No! They respect the people, make sure the assembly run peacefully, give the people space for them to express they view. Why? Because that is what democracy is all about. And the Western seems to respect that a lot. It's funny though to me. Why? Because our government are controlled by Muslims. Our Prime Minister are Muslim! As i said before democracy is actually in accordance with Islam. So why? Why do these Muslims fail to respect democracy? Is it not also what Islam provide?

     Take a look at the history of our prophet, Muhammad s.a.w. How does he rule? He rule Madinah in the best way one can rule. He respect the people's rights, he gave freedom to the people, he make sure that justice is done, he respect the people and in return, the people regardless of race, religion, background all respect him and accepted him as a leader. The same goes to the Khulafa' Ar-Rasyidin. Of course at that time the term democracy doesn't exist but is it not the same with what democracy provide? It is but it's a shame most people fail to realize this. Back to Malaysia, we must all remember that only through democracy can we achieve a better life. Better in what way? We would have more freedom, we can defend our rights, we are given equal and fair treatment. How are we going to achieve this? Only by understanding and embracing democracy. Democracy is merely a concept. Yes it is not written in any statutes or document but we know it exists.

     In the last few months we can see how democracy rises in the Middle East. We can see how the autocratic leaders and regimes are toppled by the people they oppressed for years. This happens to Ben Ali in Tunisia, Mubarak in Egypt and recently to Gaddafi in Libya. And now even the 'great' Israeli's regime under Benjamin Netanyahu are in the threat of being toppled by their own people. Some dispute this however. The ask how is this the rise of democracy when they toppled these leaders by an undemocratic ways? Yes the ways is undemocratic but desperate measures makes for desperate times. Why choose demonstration? Why not topple them in an election? Some pseudo-democrat might ask. Again, the answer is simple, when democracy itself is not in order, the only way to correct this is by an undemocratic ways. How can they change or topple the government when media are not fair, when there are still manipulation in election and when democracy are still kicked around by these regimes? Hence, the only way is through an undemocratic way.

     All of these should be an example for the Malaysian. I'm not asking the people to rise and topple the government, i'm simply asking that we empower democracy. Democracy is just as important as education, it's just as important as money. Only in what way? That is what the people should comprehend. Another thing that i think the people should understand properly in the effort to empower democracy. The roles of the opposition. In the past years, we can see that the opposition are treated as if they are the enemy of the nation. The media, the government try to depict them as anti-national. The funny thing is some of the people believe that! These clearly shows how low our knowledge and understanding on democracy is. What is democratic government? Abe Lincoln said, 'democratic government is of the people, by the people, for the people'. Do you think our goverment is? Again, i'm not writing this to attack the government, just being critical. From what i understand, what the government is doing, depicting the opposition as enemy of the nation and says all sort of bad things about the opposition in the media, is actually something that is totally wrong and are against the spirit of democracy. The former Menteri Besar of Selangor, Dato' Khir Toyo even go as far as to create what he called 'Wawasan Sifar Pembangkang' or 'Zero Opposition Vision'. Not only is this is not in accordance with spirit of democracy but it also show how again, we fail to grasp the essence of democracy. What sadden me more is the fact that he is a Malay. In a way he depicted that the Malay are no good in democracy and have zero tolerant for it. And i am against this 100%!

     I dare say that most people in Malaysia do not really understand the roles and importance of the opposition with respect to democracy. Most of them view the opposition as an entity that should not exist as they are only good in opposing everything the government does. Yet again this show how our people lack understanding about democracy. However, we can see that this scenario are beginning to take a turn after the 12th GE. The people are beginning to understand the significant of the opposition and why they are important in a democratic nation. In this case, i think we also need to blame the opposition. Why? Because they themselves fail in projecting to the people their role in accordance with democracy. If they are serious in upholding democracy, by right they are the one that should start educating the people about democracy, something that the government has fail to do. We can see that after 2008 we have a strong opposition. The opposition which are divided among themselves before have finally emerge into a strong entity and hence creating a good start for a two party system in Malaysia. I'm not going to give a lengthy explanation on the significance of the opposition here, so i think a simple anecdote would serve the purpose. As we all know, in 2004, the ruling party, the Barisan Nasional won 90% of the parliamentary seats, which is way more than 2/3 that they need to form a strong government. To simply put it, they are too strong and hence, too comfortable with the situation.

     When this happen, we all know what comes next. The government started getting too comfortable that they forgot the reason they are that comfortable in the first place. They started to forget the people, they started thinking about their own importance and they started slacking off. This then lead to the political 'tsunami', as depicted by Lim Kit Siang which i think would alter and change the political scenario in Malaysia forever. The people, which i think are starting to understand and comprehend democracy, use their rights and gave a huge slap to the head to the ruling party. They gave the opposition, the Pakatan Rakyat a huge responsibility democracy-wise. The people gave them a chance to become a strong oppsition which holds almost half the seats in the parliament and gave them the opportunity to become the government in 4 states! Now these shows that the people in Malaysia are empowering democracy. But even so, it's still insufficient. A lot still need to be done. Now the government are starting to work harder, they start to concentrate on the people now. Why? For the sake of keeping their power. Now, there is nothing wrong with that. As long as they do their work according to the law, that would fulfill the requirement of democracy. And the opposition are also working hard to grab power from the government. This is the need for a strong opposition, to act as a check and balance to the government. In modern country where democracy flourished, change in government is common. They usually happens when the people needs can no longer be quenched by the current government. So the people turn to the opposition. In Malaysia however, this is not the case. Change of government are feared by some. It is as if the world would end if it happens. This is why knowledge in democracy need to be empowered among the Malaysian. They need to educated about their responsibility towards democracy.

     When we talk about democracy, and the government and the opposition, it sadden me for the facts that only several political leaders really talk about empowering democracy. This goes to both the government and opposition. Among these leaders are Dato' Seri Anwar, Dato' Saifuddin Abdullah, Lim Kit Siang and some others. I think by right all political leaders should talk and educate the people about democracy. Yes it is not their responsibility according to law, but democracy require each and every person to understand it and if these leaders understand that, they should carries out this responsibility. If they doesn't, who else would? Only they can educate the people on why democracy is important and why they should empower democracy. I am especially dissapointed by the fact that the people here treat democracy like it is unimportant and as if it is something that we does not require and unnecessary. However, as i said before, democracy can even change the way we live our life. If we listen to Dato' Seri Anwar's speech, especially when he gave speech on democracy, he always shows how democracy and Islam are inter-related. This is just like what i said before, democracy provide the values in which Islam endorse and provide as well. That is why it is our responsibility as a Muslim to make sure those values are carried out. After all, Islam is ad-Din or a way of life.

     Dato' Saifuddin, one of the leaders in government which I admire, casually talks about democracy in Malaysia. He talks about how democracy affects our lives and how our participation in democracy and democratic processes are important in building great nation. Youth often become his topic. He often speaks of the youth and democracy. I agree with him because from what I can see the youth nowadays are distancing themselves from democracy. They lack the understanding, not because they are not educated but simply because they refuse to understand what democracy is. This is one of the things that we have to look at when we talk about empowering democracy. I would like to say again that democracy is important and it is not something that we can look down to or look away from. If we fail to embrace democracy, we would fail in building a nation in which rule of law, justice, freedom and rights are uphold. Remember, democracy is just a concept, but without it we would lose in a lot of aspects. That is why, now we must look back and think, how are we going to empower democracy? Should we teach democracy in school? Should parents teach their children about democracy? I doubt that would work because i'm sure the parents themselves knows nothing about democracy other than voting and the election. So tell me now, how can democracy be empowered? Democracy is not and never about any one group or society. It is also not about one party. It's about everyone and democracy can only be empowered through a collaborative and collective efforts. We would need a lot of thinking and changing to do in order for us to empower democracy and the only one capable of doing so in none other than the Malaysian themselves.

I think that's it for now. By far this is the longest entry i've done haha. There's actually a lot more i would like to say but maybe later. Or i can always write a book :p

That's it then. Assalamualaikum...

p/s: I don't put in a lot names or facts because that would be boring right? So this is just my view on what democracy is and it's up to you how to see it :)

Sunday, 9 October 2011

My Dragon

Assalamualaikum and salam sejahtera :)

     Disebabkan dah lama tak update blog and sedang kebosanan, aku pun buat la post ni. Actually, aku baru lepas membersih, memandi dan bermain dengan iguana kesayangan, Cheeky :) Sebenarnya dah lama jugak tak main dengan dia, biar je dia terkurung kat dalam sangkar, ahaa so hari ni aku pun bawak la dia keluar.

     Meh sini aku bagi sikit story and sejarah mengenai Cheeky. Amboi kemain padahal iguana je haha. Sebenarnya Cheeky ni aku dah lama sangat dah bela *takde la lama mana pun*, 5 tahun dah! Masa aku beli dia aku masih gemuk! haha *menangis teringat kisah lama*. Dia ni jantan. Kuat pulak tu *ehh* haha. Hmm actually, sebelum aku bela Cheeky ni, aku ada lagi seekor iguana, tapi dia dah meninggalkan dunia ;'( Dia ada penyakit dulu. Malas la aku nak cerita panjang2 nanti ramai menangis, tapi sampai sekarang pun dia masih dalam ingatanku :') *maigod dramanya*. Haha sebenarnya Cheeky ni jinak tapi ntah kenapa semua family aku takut dengan dia -_- padahal masa kecik2 semua suka. puii! *ludah kat blog*

     Sebenarnya ramai yang  tak tau bela iguana ni senang je. Best and adventurous skit. Ini skit2 mintak mak beli kucing, BORING! *sori sapa terasa* Haha emm iguana ni makan pun senang. Dia tak makan friskies *eh betul ke eja?* bagai ni, makan sayur dan buah je. Cuma kekadang je makan palette or sometimes tu aku bagi makan roti *kelas kan*. Jimat pun jimat. Haa kucing mampu? And iguana ni haiwan exotic, kalau kawan2 or jiran datang mesti tengok Cheeky ni ahaha *poyo la pulak kau*. Siap kena ada lesen lagi kau! Every year kena renew license. Kucing mampu lagi?

     Ahaha dah2 itu la sedikit sebanyak mengenai Cheeky :) Aku harap boleh bela dia sampai la aku mati dulu! haha. So ini sedikit ingatan, whoever's thinking about becoming my wife *kemain* you would've to love Cheeky and take care of him too :) Haha so fikir2 la dulu sebelum ajak kahwin ye *muntah*. Alright that's it for this entry. A short one je :p Nah tengok la sikit2 gambar aku amik tadi. Sori aku terpaksa camwhoring T_T

Ini aku dan Cheeky :)

Closeup sikit

Cheeky makan palette. Apa pulak penyapu interframe ni?

Nampak kecik plak

Sori camwhoring -_- Cheeky lagi besar dari tangan aku la. Sah aku ni kering!

Cheeky baru lepas mandi

Closeup makan palette


Till next time, assalamualaikum :)

p/s: Buat sesiapa yang tetiba teringin nak bela iguana ni, apa lagi? Takyah fikir2 bela je! Tapi kalau korang nak bela eloklah beli yang kecik so dia akan jinak macam Cheeky ni haa :) Lastly, ingat pesanan kat atas tu ye future wife. Kbye

Wednesday, 5 October 2011

iPhone 4asS

Assalamulaikum and salam sejahtera :)

     How are uolls? Haha so semalam at last Apple announce jugak iPhone terbaru diorang. Banyak orang yang diperbodohkan dan terbodoh oleh Apple. Awat? Sebab ramai orang ingat diorang akan announce iPhone 5! Orang2 bodoh ni termasuk la aku -_- Last2 baru diorang bagitau it's iPhone 4asS 4S. Sekali lagi Apple yang kemain kampit lagi harga2 produknya buat benda bodoh. Keluarkan produk yang sama je! Basically iPhone 4asS ni cuma minor improvement je dari iPhone 4. So kalau ada jugak kipas-susah-mati Apple yang nak beli benda ni tak tau la nak cakap apa! Korang tunggu jelah iPhone 5 nanti, itu pun takde beza mungkin warna je emas *LAME*

Ni la iPhone 4asS. Design pun sama je ngan iPhone 4

     So basically design pun sama je dengan iPhone 4, cuma tambah sikit je macam processor and RAM. Baca specs kat sini iPhone 4S. Kemain poyo lagi diorang ni siap cakap the best iPhone yet! Haha tapi diorang tak berani nak sebut the best smartphone ;) Ini kerana the best smartphone haruslah android! Sebagai peminat setia android aku tau android lah yang terbaik dulu, kini dan selamanya *pinjam tagline UMNO* Alang2 dah buat entry pasal phone ni elok la aku buat promotion skit. Buat sesiapa yang nak memasuki alam smartphone, pastikan android menjadi pilihan anda. Android boleh menjamin masa hadapan yang cerah :] *ehh* Haha sebabnya apa? Android menyediakan:

1) Application percuma 100% (ada yang kena bayar tapi boleh download free). Kalau iPhone kau merayu melutut la kat kaki Apple, tak dapatnya apps free! Most of the apps kena bayar. So fikirlah mana elok kan :)

2)Variety of choices. Ini la kebagusan android, variation. Tak la macam iPhone kan? Dah la rupa semua lebih kurang je! Sangat LAME k! Android ni memacam ada, Sony Ericsson (my favourite) ada, HTC ada, Samsung ada. Haa nak sebut semua kat sini hilang kebosanan aku nanti. Cakap je apa nak semua ada android ni. Apple mampu?

3)Harga yang murah. Ini the best! Boleh dikatakan android ni murah la untuk smartphone. Murah harga tapi maruah mahal! Bukan cam iPhone, puii *ludah* Ahaa android ni kira cam budget phone la jugak. Kalau low-end phone tu boleh dapat dalam RM400 je. Mid-end RM 600 camtu dah boleh dapat kalau high-end pulak RM1200 camtu boleh dapat dah. Murah kan? Tak la kampit cam iPhone, RM2000 lebih! Kau gila pakai phone camtu mahal? Orang gila cam roommate aku ye la *pandai2 la terasa* RM2000 tu kumpul lama2 boleh pegi umrah :)

     Haaa itu la sikit sebanyak pasal android, cukup bagus kan? Apa lagi, berubahlah sebelum terlambat :p Alang2 tu jugak eloklah aku promote satu phone android ni pasal aku pun pakai ahaha! Phone tersebut adalah Sony Ericsson Xperia Play. Bolehlah baca specsnya. Phone ni first smartphone Playstation certified tau. Kalau kaki2 game tu eloklah dapatkan. Phone ni high-end tapi harga amat berpatutan. iPhone mampu? To me this is the best phone i've ever used and to simply put it, it's AWESOME. So kalau sesapa nak beli iPhone 4asS tu, eloklah fikir balik, muhasabah diri, solat istikharah. Insyaallah korang akan dapati android lebih baik :)

Ni la handphone kesayangan saya :)
Ok so cukuplah buat posting ni. Tujuan entry ni bukanlah nak mengutuk iPhone 4asS eh 4S cuma pada aku Apple ni macam tak bijak la. Kan elok korang buat sesuatu yang lebih baru dan tak terlalu klise'. Tapi nak buat camne? Nampak gayanya Apple lagi sayangkan duit dari pelanggan. So eloklah android menjadi pilihan. Android sentiasa dihatiku...

That all! assalamualaikum...

p/s: korang perasan tak aku langsung tak mention smartphone yang lain cam Blackberry, Bada, Nokia? Haaa sebabnya phone2 ni lagi LAME! Langsung tak boleh nak lawan iPhone and Android haha. Eh taklaa actually it's up to own view. Tak kisahlah korang nak pakai phone apa kan asal ada :) So pengguna iPhone, Blackberry dan lain2 jangan marah... hehe


Tuesday, 4 October 2011

Apa nak buat???

Assalamualaikum :)

It's official! I'm dating bored! Bosan gila cuti ni sampaikan hari2 terpaksa keluar tengok movie *kering poket* Cuti ni dah la panjang sampai 7 bulan eh minggu -_- Nak kerja pun tak boleh, banyak hal ehwal negara nak diuruskan nanti kena selalu cuti...

Prof. Aziz
     Hari2 bangun pagi tengah hari, mandi, makan, tidur petang, solat (wajib!), tengok tv, online, keluar movie, tidur 4-5 pagi. Itu je la aktiviti harian aku! Hmm kebosanan memang dah tahap gaban. Kena cari awek la camni *tapi takde sapa nak T_T* So tadi pegi sunway aku pun pergilah MPH mencari buku buat hilang kebosanan. Belek2 buka tiba2 jumpa buku ni. Perspektif Perlembagaan selepas tsunami 2008. Buku ni tulisan Prof. Aziz Bari (bukan azizi). Prof. ni seorang pakar perlembagaan yang aku minat, buat sesapa yang tak tau la.

     Actually aku nak promote buku ni especially to kawan2 student law. Buku ni cerita pasal macam2 isu2 semasa in the view of the constitution. So it's very good for student2 law ni. Kalau bosan2 cuti ni beli la. Tak mahal pun. Dari beli tudung/shawl banyak2 kan? *eh terasa?* Haha takpe belilah tudung dan buku ni :] Buku ni agak tebal jugak la, 390 page. So harap2 la dapat menghilangkan kebosanan di masa cuti ni. Tak tahan rasanya bosan!

Ni la bukunya

     Haha ok2 malas promote banyak2 nanti habis pulak buku ni! :p Oklah nak cerita sini lagi satu benda yang aku cukup banyak amalkan cuti ni, TIDUR! Rasanya kalau sehari 24 jam, 18 jam didedikasikan untuk tidur. Inilah akibatnya kalau bosan. The other 6 jam tu aku guna untuk solat, mandi, makan, tengok tv, online. Anda mampu tidur lelama camtu? Sekarang ni rupa aku pun messy gial (gial pun boleh -_-) :/ Err mungkin sebab lebih sangat tidur.

     Ok2 enough about bosan, disebabkan sekarang ni tengah bosan *eh* aku pun terfikir nak buat video cover yang kedua. Lagipun sejak yang pertama hari tu dapat banyak sambutan and request! *eh ye ke?* So now tengah fikir nak buat cover lagu apa eh? Ada idea? Kalau nak buat request silalah ye :) *poyo* Haha dah2 before aku merepek lebih banyak elok la entri ni stop di sini. Before that, Food Batlle 2011 dah keluar!!! Tengoklah!


Nuff said, Assalamualaikum and good night :)

p/s: post ni ditulis dalam keadaan bosan, so memang post ni membosankan :)

Friday, 30 September 2011

Tak Bijak

Entry ni bukan pasal produk mencuci muka... *err sori terasa* Ni tetiba nak masuk. Isu ni rasanya tak payah la nak cerita pepanjang. Dah selalu sangat dah bangkit. Orang pun dah tau semua backstory benda ni kan? HUDUD! What's the problem. Kenapa la isu ni nak gaduh. Actually pada aku la kalau la hudud nak dibuat dekat Kelantan, memang tak boleh! Bukan sebab apa tapi sebab nak buat undang2 jenayah bawah kuasa Kerajaan Pusat and Parlimen. Aku yang baru asasi part 1 pun tau! Bukan la nak cakap Tok Guru Nik Aziz salah tapi benda ni more to technicality issue.

     So basically PAS nak hudud, DS Anwar pun sokong, why DAP tak sokong? Bukan sebab diorang tak suka or benci hukum Islam but sebab bertentangan with Federal Constitution! Tu je so tak payah la kecoh2 sangat. Buat musuh serang je kan? Siap halau2 and ugut nak keluar PR ni apa cer? Tapi biasa la tu kan kawan2 bergaduh. Gaduh2 manja katakan :) So elok la bincang baik2 then selesaikan dengan baik. Nak betul2 buat hudud. Takeover Federal Government first! Menang GE-13, amend constitution, buat hudud! Tu pun kalau betul2 nak buat la and hopefully so. Ok so tak nak komen banyak2 sebab aku ni baru asasi part 1, ilmu belum cukup nak cakap benda2 legal ni but basically kalau pun DAP setuju PAS still can't implement the law because it is unconstitutional. End of point! Ada gaya lawyer tak? haha :p

So bukanlah nak cakap anyone tak bijak tapi apa yang dilakukan diorang ni kurang bijak. Bila gaduh kat public ni, mestilah media2 putar alam macam TV3suku, Utusan Malasnya dan Berita Hairan akan putar dan meng'AMPLIFY' kan 'perpecahan' ni kan. Nanti mula la keluar macam2 peribahasa cam 'Retak Menanti Belah' dan 'Tidur Sama Bantal, Mimpi Lain2'. Nanti siapa yang susah? Penyokong2 PR jugak yang susah nak jawab ngan penyokong BN! Kalau dapat kat obefiend mesti kena teruk diorang ni. So sebagai rakyat berwibawa aku tak nak menghentam sesiapa cuma nak nasihat: BE SMART! *macam aku* PRU dah dekat ni janganlaa korang bukak ruang untuk diserang. Ni haa korang tengok la apa pandangan PR pasal isu ni. But basically, it's resolved, for the time being!


Ok2 i think tu je la for now. Tak payah2 la nak cerita panjang2 pasal banyak lagi blog cerita pasal ni. Nanti tak larat pulak korang nak baca. Ok lepas ni nak buat entry pasal produk pencuci muka :) *ehh*

Assalamualaikum...

p/s: On a personal notice, i do support hudud as a muslim and so should all muslims! And *tetiba* happy October :)