Search This Blog

Tuesday, 8 November 2011

Jom join segmen Cik Tikah

Assalamualaikum and selamat sejahtera :)

     Hari ni ada satu lagi game nak main! Aku ditagged oleh Wawa. Game ni dibuat oleh Cik Tikah. Haha so nak tau pasal game ni baca la kat blog dia tapi basically it's simple je, teka umur Cik Tikah ni :)


Ok so without further a due i gave you the answer:

Twenty Three?

Emm dah itu je kot. Lol harap2 betul la! Ok before that i'm suppose to tag some people to anwer this kot.


Alright that finish! Thank you i guess. Assalamualaikum :)

Questions

Assalamualaikum and good day :)

     Hari ni aku nak main satu game. A blogging game i guess? Wawa tagged me in her blog. It's some sort of answering the answers game. So here are the rules :)

~you must posts these rules


~each person must post 11 things about themselves in their journal


~answer the new question the tagger set for you in their post and create new 11 questions for the people you tag to answer


~you have to choose 11 people to tag and link them on the post


~go to their page and tell them you have tagged him/her


~no tag back !   


Alright now i'm gonna start with the 11 things about myself: 

1. Don't really believe in coupling. Not really my thing.
2. I seriously like animals, like MORE than human! haha lol no. But seriously i like animals :)
3. HATE racism.
4. I'm a very shy person. Really :/
5. Hate shopping -_-
6. Hate studying -_-
7. Paling tak suka orang kutuk aku or kutuk sesiapa pun. Walaupun aku sendiri pun mengutuk orang SOMETIME :p 
8. I read a lot. Like seriously a lot! And not majalah or any normal thing but aku suka baca buku2 law, democracy, Islam and those kind of things. Not trying to brag or anything :)
9. I'm new to blogging. LOLOL. Serious no idea what to write -_-
10. Really hate math and science and subjek2 yang berkaitan. Prefer subjek baca2 :)
11. Tak berapa suka sangat social networking macam Twitter semua tu. Lol serius tipu *pandang atas tangan di dada*. Haha can't live without those things!


alrighty, now masa untuk jawab soalan yang ditanya :)


1. barang yang paling korang nak sekarang tapi still tak cukup duit nak beli
    - Samsung Galaxy Tab 10.1. nuff said!

2. game yang paling buat korang stress bila main
    - Robot Unicorn Attack. Game gay tapi serius best! 

3. die-hard-fan of ?
    - A lot of things :) is that acceptable?

4. gila gajet tak ? 
    - YES! But gila pun berpada and mengikut kemampuan :)

5. pernah tak buatbuat sakit sebab malas nak pergi kelas ? hehe
    - Alhamdulillah setakat ni masih baik untuk buat camtu ;) *muntah*

6. dah pernah pergi umrah or haji ?
    - Belum tapi Insyaallah going to umrah next year :)

7. if korang fail subjek kegemaran korang masa exam , korang start benci ke subjek tu ?
    - Nope, usually i just ignore the subject. Lol

8. purata korang online dalam sehari berapa jam ?
    - Mungkin dalam setengah jam *berdarah hidung* <--- ini adalah penipuan terbesar dalam hidup! Err actually sekurang kurangnya 4-5 jam. Gila kan? T_T

9. bila ada orang kutuk cara korang dressing masa tu , apa ayat korang nak bidas balik dia ?
    - Ada aku kesah? *muka troll*

10. ingat lagi kenangan dengan first love ? 
      - Sila rujuk fakta pertama mengenai aku :]

11.  facebook twitter blog . which one korang memang addict gila sampai makan pun sambil mengadap lappy . - Twitter! No doubt :)
    


Next, soalan i would like to ask: 

1. Dalam keadaan apa korang akan delete blog? 
2. Kalau korang boleh pilih seorang blogger untuk korang date. Siapa? 
3. What would you die for? 
4. Apa quote or kata2 hikmat kegemaran korang?
5. Satu tempat yang korang nak sangat pergi?
6. What do you think of me eh yourself?
7. Apa korang sanggup bagi untuk orang yang korang sayang? eg: parents, bf, gf, yada2
8. Your favourite tv show? :/
9. Famous or rich? Korang pilih mana? Kenapa? Itu pun kalau korang boleh achieve la! Trolol ;p
10. Android, iOS or RIM(blackberry)? Which do you prefer and why? #SeriousFanboyQuestion
11. Your all-time favourite band?


 People i'm asking: 


1. Aminuddin 'Ben' Shariff
2. Azizul Afiq (gjot)
3. Amirah Filzah
4. Ahmad 'Joe' Lutfi
5. Mika Sue 
6. Athifah Ain Alang
7. Burgerman
8. Farah Mursyieda
9. Faten Izzatie
10. Nataliyia
11. Mr. Swift


Alright, i'm all done! Fuhh sumpah penat buat entry ni -_- Up to you guys to answer or not. Most All of the answers and facts i gave are real ok! :) 

That's it for now then, assalamualaikum :)

Sunday, 6 November 2011

The Truth

Assalamualaikum dan salam sejahtera

     Hari ni ada satu artikel menarik yang aku nak share sikit dengan korang. Rasanya it's something very good and tak banyak orang yang tau.Artikel ni mengenai Adolf Hitler. Rasanya tak payah nak nak bagitau siapa kan sebab korang tau so just read this article.


Penghormatan kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : " Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel . Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...


Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(ÇâÊÑÈÊ ÇäÓÇÙÉ èÇæÔâ ÇäâåÑ) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

by Amai Bin Rahmat

Artikel ni diambil dari blog Ada Aku Kesah. The real article is entitled KISAH ADOLF HITLER YANG SEBENARNYA. Credit to the writer.

Assalamualaikum and thanks for reading :)

p/s: Berapa banyak lagi benda yang kebenarannya kita tak tahu? Wallahualam...

  

   

Wednesday, 2 November 2011

Aussie

Assalamualaikum and g'day mate :)

     So last week my family and i went to the outback, Australia. We were only for a week though cause they all have to work and my sister got exam, but it was a fun week :) So basically this little vacation is more like a retreat. We literally had no contact with anyone home. I don't even tweet! I mean how often can you see i abandon twitter? Not that often aite!

Our guide
     We went with out guide, Dato' Burn, actually nama Bakar je but translated into english :p We stayed in a homestay, lain dari biasa. Usually kitorang duduk hotel bila ke luar negara. Our host is Kak Ina (not sure what's her real name is) or Dak Long and her husband Zul. So yeah that's a little bit about my stay there. Actually sepanjang kat Aussie ni kitorang banyak shopping je. Not kitorang la, my family. Shopping's not really my thing :/ We went too some interesting places and did some interesting activities.

Some of the places we went too were King's Way Street, tempat ni tempat shopping je. Memang banyak gila la diorang shopping -_- We also went to Freemantle, shopping lagi, Wildlife Park, tengok binatang, get to play with kangaroos and koalas :) And then kitorang ada pergi SorentoQuay, get some hot chocolate and makan churros! We also went to some other places tapi takyah nak cerita semua kan ;) And something interesting happens! Tetiba je a group buat demonstrasi, a peaceful one. Tapi polis tak kacau pun siap escort lagi, kalau Malaysia maut dah group ni kena bantai! Ni video.

video


     Ahaaa ini kinda fun, we get to join barbeque with PM Najib near Perth City :) Actually aku join sebab nak bergambar dengan Kak Mah *muntah* tapi ye la dia kan First Lady, diva gittew, mana nak join barbeque tengah2 panas camtu :( we don't even get to take picture with Najib sebab we were in a hurry and agak ramai orang, beside i'm not really a big fan of Najib. So basically it's been a fun week, we had a lot of fun. Bukan selalu boleh spend time as family camni because semua orang pun busy so thanks abah for taking us there ;) And thanks to Dato' Burn for the great guidance! Alright i guess that's it for now. Here's some pictures from our vacation.

Churros!

Get to feed and play with the kangaroos :)
Strolling at the King's Park
Koala. Cute!
Just finished shopping!
Lepak kat taman :)
Dapat la nampak Najib skit. Kak Mah takde :(

Nice police!
Visiting chocolate factory! Yummy ;p
Going on a river cruise
Adam and Qaseh with Umaira, anak Kak Ina. Comel kan?
My family and our hosts :')
Okey dokey than, thanks for reading :) assalamualaikum...

p/s: if you're going to Australia, go for Perth, it's a really nice place :)